Czy jesteś guru kuchni? Może jesteś tylko weteranem kuchni? Lub jak wielu innych, możesz być nowicjuszem.
Niezależnie od przypadku, pomocne porady kulinarne mogą dodać świeżych pomysłów do gotowania. Poświęć trochę czasu i naucz się kilku rzeczy, które mogą wprowadzić nową zabawę w rutynę kuchenną.Upewnij się, że przechowujesz zioła i przyprawy w chłodnej, ciemnej przestrzeni. Wiele czynników może powodować, że zioła i przyprawy tracą swój smak. Światło, wilgoć i ciepło mogą spowodować, że stracą część swojego blasku. Aby tego uniknąć, upewnij się, że przechowujesz zioła w chłodnej szafce.Chociaż większość przypraw jest dodawana w pewnym momencie procesu gotowania, istnieją pewne przyprawy, które są uważane za dobre po gotowaniu. Te przyprawy to czosnek w proszku, czarny pieprz, pieprz cayenne i sól. Połóż je na stole i pozwól swoim gościom decydować o swoich osobistych preferencjach, aby dodać trochę kopa do ich talerza.Przygotowanie jest bardzo ważną częścią gotowania. Chcesz się upewnić, że masz każdy przedmiot, którego możesz potrzebować. Chcesz również upewnić się, że masz wszystkie potrzebne materiały. Nie chcesz być w środku dania i dowiedzieć się, że brakuje Ci czegoś ważnego.Najtrudniejszą i najbardziej czasochłonną rzeczą w gotowaniu jest wykonanie wszystkich prac przygotowawczych. Możesz kupić wstępnie przygotowane warzywa lub przygotować składniki dzień wcześniej, aby skrócić czas spędzany w kuchni. Jest to bardzo pomocne, jeśli chcesz w pośpiechu wyjść na kolację.Postaraj się zaplanować posiłki na cały tydzień. Jeśli wyrobisz w sobie nawyk planowania cotygodniowego menu, zaoszczędzisz czas na zakupach spożywczych i zmniejszysz stres związany z koniecznością wymyślania pomysłu na posiłek w ostatniej chwili. Ponadto przechowuj w lodówce notes z magnesem i zanotuj wszystkie przedmioty, których Ci brakuje. W ten sposób Twoja kuchnia będzie zawsze zaopatrzona w składniki, których regularnie używasz.Woda z lodem może zachować kolor warzyw.
Matowe, umyte warzywa nie wyglądają tak zachęcająco do jedzenia.
Jeśli chcesz jasne i żywe warzywa, po zblanszowaniu zanurz je w lodowatej wodzie. Warzywa o żywych kolorach wyglądają znacznie bardziej apetycznie w sałatkach i daniach z makaronu.Gotowanie w kuchence mikrofalowej cytryny lub limonki przez kilka sekund może uwolnić soki. Czasami cytrusy w sklepie spożywczym nie są tak świeże, jak mogłyby być, co utrudnia wyciskanie soku. Jeśli podgrzejesz ją w mikrofalówce przez 10 sekund, a następnie przetoczysz między dłonią a blatem, uwolni więcej soku.Grzyby szybko się odbarwiają i nie wyglądają zbyt apetycznie, gdy je podajesz. Możesz zapobiec przebarwieniom, postępując zgodnie z tą techniką. Wyciśnij sok z ćwiartki cytryny na ręcznik papierowy i przetrzyj nim nakrętkę każdego grzyba. To czyści grzyb i zapobiega zmianie jego oryginalnego koloru.Ciasteczka warstwowe, krówki i ciasteczka do żucia często rozpadają się lub rozrywają podczas próby równomiernego krojenia ich na kwadraty. Dobry obrotowy nóż do pizzy może być użyty do wykonania tego zadania bez obawy, że ostry nóż ześlizgnie się i spowoduje obrażenia. Zrób kilka lekkich wskazówek w swoim jedzeniu, najpierw czubkiem noża, a następnie użyj noża do pizzy, aby za każdym razem uzyskać idealnie pokrojone batony, ciasteczka i krówki.Porada jest świetna, gdy możesz mieć z nią kontakt. Gotowanie może być świetną zabawą, a dzięki radom, które przeczytałeś w tym artykule, przekonasz się, że możesz cieszyć się swoim czasem jeszcze bardziej. Weź te pomysły i wykorzystaj je, a może nawet poeksperymentuj. Kuchnia to świetne miejsce do wypróbowania nowych rzeczy z odpowiednią pomocą.