Oświetlenie odgrywa w kuchni bardzo ważną rolę. Dlatego jego zakup nie powinien być dziełem przypadku, lecz efektem starannych przemyśleń. Wielość produktów dostępnych w sklepach nie ułatwia jednak podjęcia decyzji. Jak spośród tylu różnych rozwiązań wybrać te najbardziej odpowiednie? Na co zwrócić uwagę? Sprawdź. 

  1. Metraż pomieszczenia 

 

Masz małą i ciasną kuchnię? Odpowiednio dobrane oświetlenie może zmienić proporcje wnętrza. Sprawić, że wyda się większe niż w rzeczywistości. Jakie rozwiązania wybrać, by osiągnąć przywołany cel? Kinkiety ścienne, reflektorki, spoty, taśmy LED… Opcji nie brakuje. Zasada jest prosta – im więcej źródeł światła w danym pomieszczeniu, tym lepiej. Trzeba równomiernie rozjaśnić całą dostępną przestrzeń. Umieść lampę wiszącą z kloszem skierowanym ku górze w centralnym punkcie na suficie. Dzięki temu optycznie go podwyższysz. Nie zapomnij  też o tak zwanym oświetleniu zadaniowym. Zamontuj je w newralgicznych strefach pomieszczenia, na przykład nad blatem roboczym. Wybieraj modele o niezbyt skomplikowanej konstrukcji i jasnej barwie.

 

Właściciele dużych kuchni mogą bardziej „zaszaleć” w wyborze produktów oświetleniowych. Nie muszą ograniczać się do jednej gamy kolorystycznej ani prostych kształtów. We wnętrzach, gdzie mały metraż nie jest problemem, doskonale sprawdzą się ciemne wyroby o nietuzinkowej formie. Lampy kuchenne sufitowe na swiatloistyl.pl są świetnym przykładem wspomnianych rozwiązań. Choć oczywiście asortyment przywołanego sklepu jest bardzo szeroki i obejmuje kilkadziesiąt propozycji utrzymanych w różnej estetyce. Znajdą w nim coś dla siebie zarówno miłośnicy nowoczesności, jak i zwolennicy klasyki. Pamiętaj, że poszczególne komponenty aranżacji muszą ze sobą dobrze współgrać. W przeciwnym razie w pomieszczeniu zapanuje niepotrzebny miszmasz. 

 

  1. Barwa emitowanego światła 

 

Wybierając kinkiety, plafony czy lampy sufitowe do kuchni, weź pod uwagę także temperaturę barwową emitowanego przez nie światła. Masz do wyboru następujące „wersje”:

  • neutralną – „mieści się” w przedziale od około 4000 do 4500 K (jest najbardziej naturalna dla ludzkich oczu);
  • „zimną” – występuje między 4600 a 6500 K (pobudza do działania);
  • „ciepłą” – osiąga wartości powyżej 2200 K, ale nie przekracza 3300 kelwinów (sprzyja wyciszeniu i odpoczynkowi).

 

Jaki wariant sprawdzi się najlepiej w kuchni? Odpowiedź brzmi: każdy. Trzeba go jednak wykorzystać we właściwy sposób. Oświetlenie centralne, zwane również podstawowym, powinno być neutralne. W miejscu przyrządzania posiłków (krojenia warzyw, filetowania ryb, wyrabiania ciasta na pierogi itp.) zainstaluj lampy lub kinkiety z „chłodną” żarówką. Ich zastosowanie zwiększy Twój komfort podczas gotowania i zmniejszy ryzyko niebezpiecznych wypadków związanych z oparzeniem czy zranieniem. Natomiast światło o „ciepłej” temperaturze barwowej warto zamontować nad stołem, przy którym rodzina spożywa śniadania, obiady oraz kolacje. Dzięki temu ta „przestrzeń spotkania” stanie się bardziej kameralna i przytulna. 

 

  1. Parametry techniczne poszczególnych rozwiązań oświetleniowych

 

Przed zakupem oświetlenia do kuchni dokładnie przeczytaj jego specyfikację. Znajdziesz w niej wszystkie najważniejsze informacje dotyczące wybranego produktu. Zwróć szczególną uwagę na materiał, z jakiego został wykonany dany model. Metal jest jednym z najbardziej uniwersalnych surowców. Pasuje do wielu stylów aranżacji wnętrz i nie sprawi Ci dużych trudności w czyszczeniu. Poza tym cechuje go duża wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. 

 

Sprawdź również, czy dane oświetlenie kuchenne pozostaje kompatybilne z żarówkami typu LED. Diody elektroluminescencyjne – bo o nich mowa – mają mnóstwo różnych zalet. Przede wszystkim są tanie w eksploatacji. Dzięki nim odciążysz domowy budżet i zaoszczędzisz sporo pieniędzy. W tym miejscu warto też wspomnieć o kwestiach związanych z ochroną środowiska. Opisywane źródła światła nie emitują żadnych szkodliwych związków czy substancji do atmosfery, a co za tym idzie, nie wywierają negatywnego wpływu na ekosystem.