Nie ma chyba wątpliwości, że ta włoska potrawa pochodząca z Neapolu podbiła serca mieszkańców na całym świecie. Restauratorzy prześcigają się w przepisach, koncepcjach i pomysłach, jak udoskonalić pizzę, aby była jeszcze lepsza i z czym nowym i ciekawym można by ją podać. Jest to danie, które uchodzi za bardzo kaloryczne i niezdrowe, dlatego wiele osób stara się ograniczać jej spożycie. Wszystko jednak zależy od jakości składników i sposobu jej wykonania. Pizza to niewątpliwie jeden z najlepszych kulinarnych wynalazków, ale dlaczego warto ją jeść?

1. Pełna dowolność składników

Pizzerie oferują nam bardzo duży wybór tego włoskiego przysmaku, a także możliwość tworzenia własnych smakowych kompozycji. Możemy wybierać grubość ciasta, dodatki i sosy. Zjedzą ją zarówno wegetarianie jak i weganie. Jeżeli przygotowujesz pizze samodzielnie w domu to możesz położyć na niej niemal każdy składnik na jaki masz tylko ochotę i wymienić ciasto na np. bezglutenowe lub pełnoziarniste. Nie ma ograniczeń, a podobno z serem wszystko smakuje dobrze.

2. Można wybrać zdrową wersję

Przygotowując pizze możesz przyrządzić ją na cienkim, pełnoziarnistym cieście i wybrać dowolne zdrowe składniki, np.: brokuły, paprykę, pomidora, kurczaka, tuńczyka czy łososia, a także ograniczyć ilość standardowego żółtego sera i zastąpić go mniej kaloryczną mozzarellą. Odpowiednio przygotowana pizza może stanowić źródło wielu wartości odżywczych i mikroelementów. Korzystnym składnikiem jest także sos do pizzy, ale ten zrobiony ze świeżych pomidorów, ponad to ciasto wypiekane w wysokiej temperaturze jest dobrym źródłem antyoksydantów, pomagającym zapobiegać wielu chorobom. Grube ciasto na pizze wypiekane długo w wysokiej temperaturze ma aż 82% więcej antyoksydantów niż to cienkie

3. Możesz się podzielić

Nie ma chyba lepszego rozwiązania na spędzenie wieczoru w gronie znajomych niż zamówienie pizzy. Do filmu, serialu, wieczoru gier czy do zwykłych pogaduszek, pizza nada się idealnie na każdą okazję. Rewelacyjnie nadaje się na towarzyskie spotkania, gdyż łatwo się nią podzielić i każdy chętnie ją zjada! Obecnie pizzerie wrocław umożliwiają nam dowolne łączenie składników, a nawet umożliwiają zamówienie pizzy pół na pół- tak, żeby każdy był zadowolony- zarówno miłośnik hawajskiej jak i ten, który jada tylko margheritę. Ponad to pizza nie wymaga używania sztućców i brudzenia talerzy, można bez skrępowania jeść ją rękoma.

4. Łatwa w przyrządzeniu

Przyrządzenie pizzy nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Wyrobienie ciasta to po prostu odstawienie drożdży do wyrośnięcia i zagniecenie ich z mąką, a nawet jeżeli to wydaje Ci się za trudne, to możesz kupić gotowe ciasto. Potem wystarczy, że posmarujesz ciasto dobrym sosem pomidorowym, poukładasz ulubione składniki i posypiesz serem, a następnie wsadzisz na 10 min. do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Samodzielnie upieczona pizza będzie znacznie zdrowsza, a może i lepsza, od tej, którą znajdziesz w pizzerii.

5. Możesz trochę oszczędzić

Ale jak to możliwe, żeby oszczędzać na fast foodach? To całkiem proste. Musisz tylko wiedzieć jak to zrobić. Przede wszystkim zapomnij o najmniejszych pizzach. Im większa średnica placka, tym bardziej zredukujesz koszta za zjedzenie posiłku. Aby zdać sobie sprawę z wartości energetycznej pizzy należy po prostu policzyć kalorie. Duża pizza (ok. 40 cm) np. najczęściej wybierana wśród polaków Capriciossa ma około 3 000 kcal. przez co możesz ją przeznaczyć na obiad i kolację, a nawet dwa obiady i kolację. Płacisz i zamawiasz tylko raz. Przelicz ile wydajesz, aby przygotować zwyczajny obiad i porównaj to z rachunkiem za pizzę. Pamiętaj jednak, że codzienne jedzenie pizzy może niekorzystnie wpływać nie tylko na zdrowie, ale i na Twoją wagę.

6. Jest pyszna!

To chyba najlepszy argument przemawiający za tym, dlaczego warto jeść pizze. Zawiera w sobie mnóstwo przepysznych, kuszących składników i jest idealną przekąską, kolacją lub obiadem. Ten neapolitański placek podbił serca ludzi z całego świata i nie można zaprzeczyć jego niepowtarzalnego smaku.