Bez względu na to, jak drogie stają się składniki paszowe, soja pozostaje jednym z najbardziej ekonomicznych źródeł białka w dietach dla świń.
Soja jest uprawiana ze względu na wysoką zawartość oleju, ponieważ jej białko jest dobrej jakości i ponieważ tak dobrze uzupełnia białko zbóż, że ta mieszanka stała się idealną paszą dla większości diet dla świń na całym świecie. Jednak podczas przygotowywania wymagane są optymalne warunki przetwarzania, aby uzyskać równowagę między jakością białka a redukcją czynników przeciw odżywczych. W tej chwili nie zaleca się stosowania surowej soi w dietach dla świń innych niż diety macior ciężarnych. Zastosowanie surowej soi w dietach dla hodowców / finiszerów znacznie zmniejszy dzienny przyrost i zwiększy koszty produkcji. Wydaje się, że jedyną dietą, którą można karmić surową soją bez zmniejszania produkcji, jest dieta loch w okresie od hodowli do oproszenia. Zastąpienie śruty sojowej w diecie ciążowej surową soją będzie wymagało więcej ilości surowej soi niż śruty sojowej, aby osiągnąć ten sam poziom białka. Dlatego, oceniając ekonomikę karmienia surowej soi w porównaniu do karmienia śruty sojowej w dietach dla macior w ciąży, należy wziąć pod uwagę różnicę w poziomach składników.
Należy również wziąć pod uwagę koszt włączenia źródła tłuszczu do diety z mączką sojową, jeśli zwiększenie energii dietetycznej jest pożądanym celem. W większości przypadków zastąpienie śruty sojowej surową soją nie będzie opłacalne z uwagi na obecne koszty składników. W przypadku większej niż zwykle różnicy cen surowej soi i śruty sojowej dodanie surowej soi do diety ciążowej może stać się opłacalne. Innem względem przy porównywaniu wartości surowej soi obejmują dodawanie tłuszczu do diety i wzrost wskaźnika przeżywalności świń. Jeśli zwiększenie ilości surowej soi spowoduje zwiększenie przeżywalności świń, stosowanie surowej soi stanie się bardziej opłacalne. Więcej na temat wykorzystania soi w diecie trzody chlewnej można znaleźć klikając w link.